понедельник, 20 июня 2011 г.

Проблема людської гідності та мотив розбитого серця за мотивами п’єси Бернарда Шоу „Heartbreak house” та фільму Олександра Сокурова „Скорбное Бесчувствие”


У п’єсі функціонує певна ієрархія розбитих сердець. Гектор розбиває серце Еллі та „намагається” розбити його Гесіоні. Навіть у кінці він розбиває серце своїй дружині. Еллі з Аріадною в свою чергу розбивають серце Менгену. В усіх персонажів розбиваються серця.
Узагалі, дім-корабель – це серйозний символ. З чим у нас асоціюється корабель? З подорожжю, пошуками. Людина, яка знаходиться на кораблі, – вона не належить ні суші, ні водній стихії. Беручи до уваги, що дія відбувається на фоні Першої світової війни, можна судити, що ці люди на кораблі, вони знаходяться між життям та смертю. „Вы под небесным кровом, в доме господнем. Что истинно внутри этих стен, то правильно и вне их.” Корабель – це такий пограничний стан, таке місце, де, впринципі, люди ведуть свій шлях до найважливішого для них скарбу (адже власно в мене корабель асоціюється ще й з пошуком скарбів). І цей скарб – це розбиття серця, і, внаслідок, знаходження відкритого розуму. Одним з переконань Шоу було те, що людині треба розбити серце для того, щоб вона навчилась думати. „Когда сердце разбито, все корабли сожжены, тогда уж все, все равно. Конец счастья и начало покоя.” Тобто, тільки корабель може привести нас до щастя,а серце – це сентиментальний тип свідомості, тобто саме серце впливає на ціннісні орієнтації людини і через них — на його реальну поведінку.
„Пусть человек – за день выпьет хоть десять бочек рома, он не пьяный шкипер, пока он ведет свой корабль. Пока он не сбивается с пути, стоит на мостике, держит руль – он не пьяница. А вот человек, который лежит у себя на койке, доверившись провидению, – вот этого я называю пьяным шкипером, хоть он, может быть, ничего не пил, кроме воды из реки Иорданской.” Ось тут и піднімається питання людської гідності. Поки людина здатна стояти за штурвалом корабля, який веде її до щастя, – вона гідна і горда. На мою думку, найбільш жорстко тримають своє достоінство Еллі та Капітан Шотовер. Може й недарма вони укладають свій духовний союз.

Капитан Шотовер. Я сделаю такой динамит, что им его не взорвать.
Гектор. А вы взорвете?
Капитан Шотовер. Да. Когда достигну седьмой степени самосозерцания.
Гектор. Не стоит стараться. Вы никогда не достигнете ее.

Цікавий діалог. Адже динаміт вибухає раніше, ніж капітан досягає сьомого ступені самоспоглядання. Кумедно, а чи досягнув він перших шість? Чи може сьома ступінь – це відкриття його розуму. Та сила, що спровокувала вибух динаміту, придназначена зруйнувати і дім, де розбиваються серця. Всі персонажі так і прагнуть цього. Але чи відбудиться це? Відкритий фінал залишає нам Бернард Шоу, бо фіналу бути не може. Люди застрягли в цьому будинку, застряли на „койці”. Штурвал же належить вибуховому снарядові.

Діана Мак

Комментариев нет:

Отправить комментарий